De aard van Qi, je vitale energie


De Qi, of vitale energie in ons lichaam komt van 3 bronnen:

 

* Aangeboren, je essentie, (Jing)

* Voedsel

* Ademhaling

 

Iedereen krijgt bij de geboorte een natuurlijke energie mee, dit is onze genetische erfenis. De Chinezen waren zich daar duizenden jaren geleden al van bewust en noemden die energie Jing, de essentie van het individu.

De Jing verschilt van persoon tot persoon. We kennen allemaal wel mensen die ondanks alles wat ze zichzelf aandoen, zoals roken, drinken, gebrek aan beweging, toch nog steeds een enorme levenskracht en vitaliteit hebben.

Een lang leven heb je waarschijnlijk te danken aan de Jing die je bij de geboorte mee krijgt.

Jing is niet alleen afhankelijk van de kracht van de ouders, maar ook van de gezondheid van de moeder tijdens haar zwangerschap. 

Aan dit eerste levensbegin is niets te veranderen. Het is net alsof je bepaalde kaarten in handen krijgt, ze zijn niet goed of slecht, het is wat je er van maakt.

Jing is ook een eindige substantie die naarmate we ouder worden geleidelijk afneemt. Je kunt dit wel onderhouden door goed te eten en door Qi Gong of Yoga te beoefenen wat een gunstige invloed heeft op Jing.

 

Qi komt ook uit voedsel en lucht, die beide van goede kwaliteit moeten zijn wil de Qi sterk zijn. Qi is overvloediger aanwezig in vers voedsel en schone en frisse lucht en wordt op natuurlijke wijze door de spijsvertering en de longen geabsorbeerd. 

In combinatie met Jing verhogen deze natuurlijke energiebronnen de innerlijke vitaliteit van het lichaam die al onze fysiologische functies aanstuurt.

Ik kan het technisch omschrijven. Voedsel kan vergeleken worden met brandstof in de motor van een auto, wat met lucht gemengd moet worden om goed te kunnen functioneren. In het lichaam komt de lucht binnen via de longen. Wanneer brandstof en lucht gecombineerd worden is er nog een vonk nodig om het mengsel te ontsteken. Jing kan vergeleken worden met de bougies in de motor.

 

Qi Gong, waarbij ademhaling en beweging van de borst en het midden van het lichaam zo sterk benadrukt worden, helpt bij de opbouw en de verdeling van de vitale energie door versterking van de maag-, milt-, en longfuncties. Dat zijn de organen die het meest verantwoordelijk zijn voor het ontvangst en omzetting van de uitwendige Qi uit voedsel en lucht. Het is de combinatie van lucht, voedsel en Jing wat de krachtige Qi maakt.

De Qi is als voeding en bescherming voor onze gezondheid en ons welzijn. Dit stroomt door onze organen, die onderling met elkaar in verbinding staan. Ze voorzien elkaar voortdurend van energie, een bewegende cyclus.